Förvinter i Bigården

Bina har nu fått Bifor och bin i min egen bigård har behandlats med oxalsyra mot Varoa. Det blev en hel del nedfall vilket var lite oväntat. Förra året var nästan helt Varoafritt. Alla mina samhällen klarade vintern. Under sommaren behandlades bina med mjölksyra. Nästan inga nedfall erhölls då och man började faktiskt undra om mina bin var Varoatoleranta.                   Men nu fanns Varoan där igen !
Höstbehandlingen är dock viktigast då alla bilarver är utkrupna och Varoan inte kan gömma sig inne i cellerna. Behandlingen är då mycket effektivare och bina slipper det mesta av angreppen under vintern.
För egen del återstår nu att säkra samhällena mot musangrepp och kanske lägga på en sten extra mot vinden.

Särö biodlarförening har också haft årsmöte och en hel del nya krafter har valts in i styrelsen. Vi testade 10 olika burkar honung vid årsmötet och den som vi bedömde som godast sändes in till tävlingen ” Hallands godaste honung” En tävling som vår förening vunnit två gånger på de tre senaste åren.                                                                                                                                                Vi ser nu fram mot en ny säsong med tillförsikt.
Så småningom skall också  den nya styrelsen presenteras här.

Ha det bra

Klas-Göran Wennberg

Profilbild

Författare: Klas-Göran Wennberg

Biodlare sedan 15 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *