Höst i bigården

En lång varm höst börjar övergå i någon slags förvinter.
Bigårdens bin har invintrats med Bifor som så småningom har dragits in i ramarna. Under sommaren har vi behandlat lätt med mjölksyra. Detta för att visa nya medlemmar hur detta går till, men också för att få en indikation på varoabelastningen. Det viktigaste varoabehandlingen görs så sent på året då allt yngel är utkrupet. Då används oxalsyra, slarvar man med detta så får man ta konsekvenserna på våren då en varoaexplosion kan inträffa.
I början på november har vår förening ( som alla andra biföreningr inom SBR) årsmöte.

Vår förening har nu 35 medlemmar och fördelningen mellan könen är bra och vi har också föryngrats rejält. flertalet medlemmar bor i närområdet.
Jag tycker att om du bor i området och ännu inte är medlem hos oss så anmäl Dig. Detta gör du på SBR:s hemsida och är lätt som en plätt. Vi har i och för sig inte ambitionen att bli jättestora men med kommande avgångar kan vi lätt ta emot nya medlemmar ett tag till.

Vi är stolta över vår bigård som byggdes av medlemmar för ett 10-tal år sedan. då vi bara var ca 15 st. Många nya medlemmar har nu bidragit med insatser för att rusta upp exteriört.

Vi fick ett stipendium från en fond i SBR för att göra en övergång från Svea till Lågnormal. Vi har använt sparade medel för att påskynda detta. Snart har vi endast LN-samhällen vilket är det rammått som de allra flesta av våra medlemmar använder.

Ha en fin vinter med eller utan bin.

Klas-Göran Wennberg
sekreterare i SBF

Profilbild

Författare: Klas-Göran Wennberg

Biodlare sedan 15 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *