Slungning 2018

Hej medlemmar och andra bi intresserade

Jag har slungat för andra gången i år. Troligtvis den sista i år. Jag har under min tid som biodlare kanske slungat 20 gånger. Man lär sig alltid lite mer. jag tänker ge några av mina erfarenheter hur en slungning skall bli bra. andra biodlare har säkert andra erfarenheter men här är mina:

 • Det är mycket lättare att slunga mörka ramar än ljusa. Detta fordrar lite planering under säsongen. Satsa på detta. detta gäller speciellt om Du har Ljung eller tex Raps i dina celler.
 • Förbered skattningen. Att lägga in bitömmarbottnar ett par dagar innan slungning gör allt mycket lättare. Du slipper att slåss med tusentals bin. Välj en bra bitömmaranordning.
 • Se till att ramarna är varma när de skall slungas. Nyskattade ramar har ju en grundvärme men om dom får stå i något dygn i så hög värme att inte vaxet smälter så blir dom mycket enklare att slunga. Att värma kalla ramar till bra slungvärme tar flera dagar.
 • Jag lyckades i år pricka in en dag för slungning då bina inte var ute och flög. ( kuling och mulet ) . Detta var perfekt. Inga bin runt mitt slungrum.                  ( undvik dock regn och fukt)
 • Värme i slungrummet förenklar slungningen även om man svettas.
 • Jag har inte haft råd med en perforator utan får skära av vaxet innan slungning. Välfyllda täckta ramar gör detta enklare. Då får jag bara lite vax i honungen vilket förenklar silningen. En perforator är fantastisk vid tex ljunghonung men ger mycket vax i honungen.
 • Ett år prövade jag en elektriskt uppvärmd avtäckare. Det fungerade inte för mig.
 • Jag silar genom tre olika stilstorlekar. Lite  omständligt men det blir bra.
 • Jag har gott om silar och hinkar för att det skall gå snabbare att sila honungen. ( Vaxet täpper lätt till silduken och försenar genomrinning )
 • Sedan är det mycket disk. Det tråkigaste jobbet. Första året försökte jag tvätta silarna i varmt vatten. Det har jag aldrig gjort igen.
 • Tidigare rörde jag min honung. Numera ympar jag den. Spar tid och arbete och jag har aldrig misslyckats med denna metod. Allt går snabbt. Burkning ofta samma dag som slungning.
 • Min honung är i år ( för första gången) mörk och med kola smak. Den supervarma och torra  sommaren har givit  ”lushonung” eller trevligare trädhonung eller  bladhonung. Den är uppskattad av många. Själv uppskattar jag dock lite ljung i min honung.

En mardröm är ljunghonung i ljusa rammer när man inte kan perforera !!!!

 

Profilbild

Författare: Klas-Göran Wennberg

Biodlare sedan 15 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *